Ontwerp een prikkelende factsheet!
Wedstrijd gegevens:
Behoefte:
Bedrijfsomschrijving:
De VSNU, vereniging van universiteiten, wordt gevormd door de veertien Nederlandse Universiteiten. De VSNU behartigt de belangen van haar leden naar kabinet, politiek, overheid en maatschappelijke organisaties. De VSNU is daarnaast een werkgeversvereniging die overleg voert met overheid en werknemersorganisaties over de arbeidsvoorwaarden van de universitaire branche (die circa 43.000 medewerkers telt). Ten slotte ontwikkelt de VSNU dienstverlenende activiteiten voor haar leden.
Onze belangenbehartiging bestaat uit:
het faciliteren van debat en bevorderen van meningsvorming binnen de vereniging, speuren naar nieuwe ontwikkelingen en agenderen van belangrijke punten
het ontwikkelen van gemeenschappelijke standpunten op onderwerpen die voor alle universiteiten van belang zijn
het uitdragen van de standpunten, het beïnvloeden van de politieke besluitvorming, het bijdragen aan reputatieverbetering van de sector en het informeren van de achterban
het maken van intern en/of extern bindende afspraken
Doelgroep:
- Politici (primair)
- Achterban VSNU (werknemers universiteieten)(secundair)
Kleuren, favoriete logo's, must haves
- Gebruik van ons logo (zie website)
- Neutrale toonzetting
- Strak
- Prikkelende elementen
- De inhoud moet niet verdrongen worden door het design
- Mogelijkheid om de inhoud van tekstvlakken bij te schaven gedurende het ontwerpproces.
- Omvang 1 of 2 a4'tjes
Stefan van der Mark
-
-
Toelichting van de designer Stefan van der Mark:
Afhankelijk van de manier waarop u de factsheets laat drukken is dit wellicht een interessante weergave om nog sneller de aandacht van de doelgroep te krijgen.
-
Deze wedstrijd is gesloten. Commentaar geven is niet meer mogelijk.
-
-
-
Toelichting van de designer Stefan van der Mark:
Beste opdrachtgever,
Een 'factsheet' zoals we die doorgaans tegenkomen is volgens mij niet het beste medium om uw boodschap aan uw doelgroep te brengen. Wat dan wel?
Infographics, een term waar nog geen Nederlandse vertaling voor is komt van 'information graphics'. Het oorspronkelijke concept is ontwikkeld om kaarten leesbaarder te maken. Om grote hoeveelheden complexe informatie duidelijk, gestructureerd en snel leesbaar weer te geven. In de huidige maatschappij waarin iedereen dagelijks overspoeld wordt met enorme hoeveelheden informatie werkt zoals u terecht aangeeft een a4'tje met tekst niet meer. Al de documenten die zo worden verzameld gedurende de dag belanden nagenoeg altijd op de stapel 'nog te lezen' (lees: dit gaat over een week ongelezen de papierbak in).
Voor dit ontwerp heb ik getracht de belangrijkste informatie die u wilt overbrengen weer te geven. Op deze manier wordt in een opslag duidelijk waar uw boodschap om draait, laten de cijfers letterlijk zien hoe groot het belang/de meerwaarde van uw voorstel is en ook de conclusie en aanbevelingen zijn snel te doorgronden. In plaats van een lap tekst te moeten lezen om te begrijpen waar het nu eigenlijk over gaat, zorgt één blik op deze infographic ervoor dat de lezer direct de aandacht naar de boodschap verplaatst en wordt zijn of haar interesse in het onderwerp gewekt.
Naast dit voordeel bied deze manier van presenteren zeer veel mogelijkheden tot interactie.
Zo zouden bijvoorbeeld met behulp van een QR-code die gescand wordt met een smartphone interactieve diagrammen weergegeven kunnen worden. Op een mobiele website zou de lezer bijvoorbeeld de waardes van de huidige situatie en die van een 3-jarige prognose met elkaar kunnen vergelijken of de gegevens zelf aanpassen om te zien hoe de genoemde voorstellen doorwerken op de output.
Daarnaast bied een dergelijk platform een onuitputtelijke bron van extra informatie. U wekt met een document dat de belangrijkste boodschap weergeeft de interesse en de lezer kan op een willekeurig moment en op een willekeurige plaats beschikken over grote hoeveelheden achtergrond informatie, extra diagrammen en de originele bronnen.
Het ontwerp is niet geschikt om 1 op 1 te gebruiken voor andere onderwerpen. Natuurlijk is de basis layout wel over te nemen, wat zorgt voor een uniforme uitstraling. De illustraties en paragraaf verdeling zullen echter wel per onderwerp opnieuw gemaakt moeten worden. Waar ik u uiteraard graag mee van dienst wil zijn. Ook het maken van een eventuele mobiele browser applicatie voor bij het onderwerp kan ik voor u verzorgen.
Voor dit onderwerp heb ik het onderzoeksrapport erbij gezocht om de stelling over de positie van Nederland te kunnen onderbouwen. Helaas kon ik voor de VS geen cijfers vinden over autonomie dus die heb ik helaas niet kunnen invoegen.
Ik hoop dat u mijn aanpak kunt waarderen en ben benieuwd naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Stefan van der Mark -
Deze wedstrijd is gesloten. Commentaar geven is niet meer mogelijk.
-