Mensen met een beperking doen mee in de samenleving
Wedstrijd gegevens:
- Wedstrijd van: hanskrober
- Categorie: Logo & Huisstijl
- Totaal budget: € 350.00
- Datum start : 03-01-2012 21:24
- Datum einde : 17-01-2012 21:13
- Status : Beëindigd
- Benodigde formaten: jpg,psd,aipdf
- Relevante bestanden: Geen
- Beschikbare talen:
- Aantal inzendingen: 25
-
Respons opdrachtgever:
laag hoog
Behoefte:
Bedrijfsomschrijving:
Het bedrijf ' Inclusie.Nu ' wil de volgende zaken laten ontwikkelen:
- logo
- briefpapier
- visitekaartje
- website (de domeinnaam is www.inclusie.nu)
Bij de website denk ik aan verschillende rubrieken zoals:
- over inclusie.nu (missie)
- wie we zijn (persoonlijk voorstellen)
- wat we doen (de diensten onderzoek etc.)
- onze werkwijze
- waar men ons kan vinden (contact)
- onze klanten
- een link naar een nieuwsbrief
- iets over de aangeboden diensten
- nieuwsarchief of in de pers
- interessante links
- leveringsvoorwaarden
Hierna volgt op hoofdlijnen het ondernemingsplan c.q. relevante achtergrondinformatie om tot een ontwerp te komen.
Ondernemingsplan
Samenvatting
Iedereen doet er toe en hoort erbij. Dat is het uitgangspunt van Inclusie.Nu, een nieuwe organisatie die een bijdrage wil leveren aan het realiseren van een gevarieerde samenleving. Dat vraagt om een toelichting. Voor een aanzienlijke groep mensen is meedoen in de samenleving niet vanzelfsprekend. Mensen met een verstandelijke of bijvoorbeeld lichamelijke beperking worden vaak uitgesloten. Ze zijn niet welkom. Inclusie.Nu wil hier wat aan doen. Door middel van onderzoek en het geven van advies en ondersteuning leveren we een bijdrage aan het realiseren van inclusieve praktijken: plekken waar iedereen welkom is, gewaardeerd wordt om wie hij is en wat hij doet. Onze opdrachtgevers zijn primair organisaties van mensen met een beperking, zorg- en ondersteuningorganisaties en gemeentes. Op basis van mijn brede werkervaring en gedegen opleiding heb me ontwikkeld tot expert op dit terrein. Een deskundigheid die ik inzet om samen met opdrachtgevers in co-creatie te zoeken naar de beste oplossingen . Daarbij beschik ik over een netwerk van (ervarings)deskundigen die afhankelijk van de vragen die zich voordoen kunnen worden ingeschakeld.
Citaat:
‘Werken met met ervaringsdeskundigen spreekt me erg aan. Wanneer je mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking betrekt krijg je toch heel andere waarvollere gesprekken. Het is zo makkelijk om over de hoofden van mensen heen te praten’
De aanpak is eenvoudig: we gaan in gesprek, ik luister en schort mijn eigen mening even op, probeer op basis van het verhaal de sitautie te lezen, om samen de thema’s te benoemen die erin zitten , de opties te verkennen om zo met alle betrokkenen tot een keuze voor oplossingen te komen.
1. Inclusie.nu
In Nederland is een aanzienlijke groep mensen die uitgesloten wordt van deelname aan de samenleving. Op grond van ‘ hun anders zijn’ worden ze gemarginaliseerd en vaak ondergebracht in speciale voorzieningen.
Citaat:
‘ Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking in beperkte mate participeren. Ze hebben minder kans op werk, een relatie en een behoorlijk inkomen. Vaak zijn ze aangewezen op speciale voorzieningen ver van de bewoonde wereld’
Dit geldt in belangrijke mate voor mensen met een beperking. Omdat uitsluiting ten koste gaat van kwaliteit van bestaan is het belangrijk te bezien wat daaraan gedaan kan worden en hoe het beste inclusieve praktijken gesticht kunnen worden. Plekken waar iedereen zich welkom voelt.
Citaat
‘Ik zou best naar een gewone discotheek willen, maar ik heb het idee dat iedereen me aankijkt in ijn rolstoel. En vaak kan je er ook niet naar binnen of de toiletten zijn niet toegankelijk’ (vrouw die gebruik maakt van een rolstoel)
Inclusie.Nu wil ondersteuning bieden bij het faciliteren van inclusieve praktijken. Om zo een steentje te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van bestaan van mensen met eem beperking.
Citaat:
‘Het is echt geweldig. Jaren heb ik tegen mijn zin in op een sociale werkvoorziening gewerkt. Allemaal mensen die wat mankeren bij elkaar, dat is niks voor mij. Nu heb ik samen met mijn jobcoach een betaalde baan gevonden bij een supermarkt. Helemaal top. Ik heb nu het gevoel er echt helemaal bij te horen” (man met een licht verstandelijke beperking)
Mijn jarenlange ervaring , gedegen opleiding en uitgebreide netwerk wil ik voor dit doel aanwenden . De vestigingsplaats van Inclusie.Nu is Dordrecht. (NB onderaan opnemen inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel)
werkervaring
Bezig zijn met ‘zorg en ondersteuning’ loopt als rode draad door mijn mijn leven. In verschillende functies en werkvelden heb ik ervaring opgedaan: groepsleider (verstandelijk gehandicaptenzorg) , activiteitenbegeleider (lichamelijk gehandicaptenzorg), orthopedagoog (verstandelijk -en lichamelijk gehandicaptenzorg, docent (opleiding voor ziekenverzorgenden/ ouderenzorg), projectleider praktisch pedagogische gezinsbegeleiding ( kinderteam ziekenhuis), coordinator (verstandelijk gehandicaptenzorg en psychiatrie), directeur en de laatste 16 jaar als bestuurder van een grote ondersteuningsorganisatie (Pameijer/psychiatrie / (licht )verstandelijk gehandicapten)
opleiding
Naast de opleiding tot orthopedagoog (1981) werd een Mastergraad behaald (cum laude MHA, 1996) op het terrein van strategisch beleid in de gezondheidszorg . In 2008 rondde ik na vier jaar een promotieonderzoek af naar de succes- en faalfactoren die een rol spelen bij het realiseren van inclusieve praktijken. Dit onderzoek werd bekroond met de Gehandicaptenzorgprijs (2010). Van dit promotieonderzoek is ook een handelseditie in zowel het Nederlands als Engels verschenen bij uitgeverij Boom / Amsterdam. Inzichten opgedaan tijdens het werk en de opleiding zijn in verschillende artikelen en 5 boeken vastgelegd.
besturen en toezichthouden
Een overzicht van enkele bestuurlijke functies (in totaal door de jaren heen ongeveer 20) completeren dit overzicht. Zowel in de ouderenzorg (verpleeghuis); ziekenhuis, als zorg voor mensen met psychiatrische problematiek heb ik bestuurlijke en toezichthoudende rollen vervuld.
awards
De verschillende inspanningen hebben ertoe geleid dat ik in 2001 door het blad Zorgvisie uitgeroepen ben tot zorgmanager van het jaar en in 2010 voor van mijn proefschrift de Gehandicaptenzorgprijs 2010 heb ontvangen. (zie verder bijlage 1: CV)
kernwaarden
Aandacht, betrokkenheid, betrouwbaarheid, optimisme, openheid en gelijkwaardigheid.
kernkwaliteiten
Analytisch, direct, doelgericht , dienstbaarheid, nieuwsgierig en innovatief
2. Doelstellingen
Inlcusie.nu wil een bijdrage leveren een het realiseren van goede inclusieve praktijken passend bij de verschillende levensfasen en levensterreinen. Dat wil zeggen praktijken waar iedereen zich welkom voelt en gewaardeerd wordt om wie hij is en wat hij doet. Inclusie.nu werkt aan dit doel middels:
a. onderzoek (naar de succes en faalfactoren) op het terrein van inclusie
b. het het geven van advies en ondersteuning bij het realiseren van inclusieve praktijken.
Om dit doel te bereiken wordt naast de inzet van persoonlijke expertise (zie bijage 1 CV) in een netwerk (zie bijage 2) samengewerkt met verschillende disciplines . Mensen met een beperking worden nadrukkelijk betrokken.
3. Diensten
In dit hoofdstuk een korte beschrijving van de verschillende diensten die worden aangeboden. Voor een deel zal dit in samenwerking gebeuren met het netwerk van (ervarings)deskundigen. Per dienst wordt beschreven welke activiteiten in het verleden hebben plaats gevonden, wat er loopt en wat ontwikkeld gaat worden. In een apart hoofdstuk zal worden uitgewerkt hoe de diensten geleverd worden.
3.1. Onderzoek
Organisaties die onderzoek willen uitvoeren op het terrein van inclusie kunnen deze onderzoeksvraag voorleggen aan Inclusie.nu .
Voortbouwend op ervaring en het promotieonderzoek ‘ Gehandicaptenzorg, Inclusie en Organiseren’ wordt momenteel onderzoek gedaan naar de verschillende succes- en faalfactoren die een rol spelen bij het realiseren van inclusieve praktijken. Bij het onderzoek wordt samengewerkt met Vilans en Kalliope Consult.
Afgerond onderzoek
- promotieonderzoek ‘ gehandicaptenzorg, inclusie en organiseren (2008)
- inventarisatie onderzoek inclusie 2006-2011 (2011)
Lopend onderzoek
- professionals en inclusie (i.s.m. Vilans / trekker M. Verdonschot)
- wijkgericht werken en inclusie (i.s.m. Vilans / trekker T.Marx)
Te starten onderzoek
- VN Verdrag succes en faalfactoren bij implementatie (i.s.m. Vilans en Martin Schuurman)
- armoede en inclusie (i.s.m. Vilans / Martin Schuurman)
3.2. Advies en ondersteuning
Organisaties die aan de slag willen met het realiseren van inclusieve praktijken kunnen bij Inclusie.nl advies en ondersteuning krijgen bij de de aanpak. Toegesneden op de situatie wordt middels een aanpak van co-creatie met gebruik making van ervaringsdeskundigheid en wetenschappelijke inzichten stappen gezet.
Vervulde adviesrollen
- zie bijlage voor een overzicht
Instrumenten advies
In het kader van het geven van advies worden enkele faciliterende instrumenten ontwikkeld worden te weten.
- professionaliteitsscan ( wat zijn belangrijke kenmerken van effectieve professionals / hoe verhoud ik me daartoe / welk leertraject sluit daar het besten op aan)
- organisatiescan ( wat zijn de succes en faalfactoren binnen de organisatie die mede richting kunnen geven aan een succesvolle aanpak bij het realiseren van inclusie praktijken)
- basistraining ‘ het herkennen van succes en faalfactoren rond inclusie’
3.3. Themabijeenkomsten
Het verbinden van mensen die met inclusie bezig zijn kan inspireren, voorkomen dat en de opgedane inzichten op ‘ een hoger plan brengen’ . Ook kan voorkomen worden dat steeds opniew het wiel moet worden uitgevonden. Inclusie.nu organiseert themabijeenkomsten waarbij de formule is een inspirerende inleider en discussie / reflectie. (idee om een reeks op te zetten i.s.m. ……..)
3.4. Presentaties
Rond het thema inclusie worden presentaties verzorgd die ingaan op de verschillende aspecten. Zorgaanbieders, gemeenten, wetenschappelijke congressen vormen de doelgroep.
Overzicht presentaties
- zie bijlage 3 voor een overzicht
Geplande presentaties 2012
-- Debrecen
- wmo congres etc.
NB: Zouden enkele basispresentaties workshops kunnen ontwikkelen:
- inclusie en organiseren
- inclusie en professionals
- inclusie en wijkgericht werken
- inclusie en armoede
3.5. Gespreksleiding
Er vinden veel bijeenkomsten plaats rond het onderwerp inclusie. Ontwikkelingen rond de WMO zijn hier mede debet aan. Inclusie.nu kan ook op een deskundige (en inhoudelijke) manier de gespreksleiding verzorgen.
3.6. Publicaties
Rond het thema inclusie worden publicaties verzorgd in boekvorm en in vaktijdschiften. Daarbij gaat het om het verspreiden van het gedachtegoed en het delen van de beschikbare kennis te delen. De volgende publicaties zijn op mijn naam verschenen
Overzicht pubicaties
- zie bijlage 4 voor een overzicht van publicaties
Geplande pubicaties
- NTZ ;
- Disability
- NTZ (
4. Markten en diensten
4.1. Diensten en doelgroepen
Dienst Doelgroep / markt Netwerk
Onderzoek Belangenverengingen; zorgaanbieders;gemeenten
Advies Belangenverenigingen;zorgaanbieders;
gemeenten Perspectief
Themabijeenkomsten
April
Gespreksleiding Bijeenkomsten rond met name inclusie;congresbureaus;gemeenten;zorgaan-bieders
Publicaties Wetenschap, beleid, uitvoering
4.2. Hoe de klanten bereiken
Voorlopig worden volgende media zullen worden ingezet zichtbaarheid te vergroten en om klanten te bereiken
- de website Inclusie.nu
- visitekaartje en briefpapier dat verwijst naar de website
- inzet sociale media (Twitter, Linkedin, Facebook)
- herkenbaarheid vergroten door persoonlijk contact
- herkenbaarheid vergroten door pubicaties
- digitale nieuwsbrief 1 maal per kwartaal
- kijken of we kunnen linken met partners
4.3.Contracten en tarieven
Tarieven kunnen op verzoek opgevraagd worden. Het basistarief voor mij is xxx euro per uur. Mensen uit het netwerk wordt per situatie bekeken. Er wordt gewerkt met een basiscontract (voorbeeld modelcontract ZZP) en offertes worden voorzien van leveringsvoorwaarden.
De boekhouding wordt gedaan door een registeraccountant
)
De administratieve afwikkeling is in handen van
xxx
4.4. Kantoor (aan huis)
Het adres waar kantoor gehouden wordt is Vlijweg 8, 3312 AS Dordrecht.
5. Huidige opdrachtgevers
Onderzoek
Vilans
Coalitie voor Inclusie
Advies en ondersteuning
Adviesraad NSGK (bijeenkomsten en adviseren m.b.t. concrete fondsaanvragen)
Adviesraad Hoge School Arnhem
Adviesraad Atlant Groep (verder bespreken)
Adviseur Vilans)
Bijeenkomsten
PM
Anderszins
Examinator KMBV / Aviecienna
Examinator VU PGO Verandermanagement
Gastcolleges Universiteit Debrecen
Eden en Partners (gesprek voeren / idem Nationaal Register ambassadeur)
Besturen
Voorzitter Stichting Presentie (projecten en leerstoel)
Rehab ‘92
6. Waar staan we over vijf jaar
Over vijf jaar is in de wereld van inclusie (zorgaanbieders; gemeenten; belangen- behartigers) Inclusie.nu een begrip. Je kunt er terech met vragen op het terrein van onderzoek, advies en ondersteuning aangaande inclusie. Er zijn zeker 10 publicaties over het onderwerp in o.a. wetenschappelijke tijdschrijften verschenen. Dit heeft de naamsbekendheid in de wetenschappelijke wereld verder vergroot. Er komen veel vragen binnen en Inclusie.nu kan selectief zijn in welke vragen worden opgepakt. Samen met enkele talentvolle medewerkers wordt samengewerkt.
Doelgroep:
zie bij bedrijfsomschrijving
Kleuren, favoriete logo's, must haves
Ik denk aan een modern en fris en strak ontwerp met een professionele uitstraling heeft. Mensen staan centraal (zie ook de kernwaarden in de bedrijfsomschrijving)
-
designer: Mooiniet
-
designer: Mooiniet
-
designer: Mooiniet
-
designer: pixicon.nl
-
designer: Mooiniet
-
designer: Mooiniet
-
designer: ThijsHillewaere
-
designer: Reclamez
-
designer: Reclamez
-
designer: Reclamez
-
designer: pixicon.nl
-
designer: pixicon.nl
-
designer: pixicon.nl
-
designer: pixicon.nl
-
designer: pixicon.nl
-
designer: Reclamez
-
designer: Reclamez
-
designer: Reclamez
-
designer: Reclamez
-
designer: Reclamez
-
designer: Reclamez
-
designer: Reclamez
-
designer: 7731
-
designer: o²Design
-
designer: o²Design